Η τροφή ως εμπειρία. Το Γλέντι ως διαδικασία και θέαμα.
Δύο άντρες σε ένα τραπέζι και μία κατσαρόλα που βράζει.
Ο λόγος τους θραυσματικός και ενορχηστρωμένος σε ντουέτα.
Από την απλή συνομιλία, στην συμφωνία/διαφωνία έως και το τραγούδι
Το Γεύμα/The Meal
Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει, ανάμεσα στην αρχαιολογία και στο θέατρο, ένας διάλογος πάνω σε θέματα τα οποία αποτελούν κοινά ενδιαφέροντα και για τους δύο, όπως το σώμα, ο χώρος, η μνήμη, η αφήγηση. Αποτέλεσμα του παραπάνω διαλόγου ήταν η δημιουργία ενός «υβριδικού» κλάδου ο οποίος χρησιμοποιεί τα μέσα του θεάτρου για να εξετάσει το αρχαιολογικό υλικό και τα μέσα της αρχαιολογίας για να προσεγγίσει την τέχνη του θεάτρου. Αξίζει να αναφερθεί η δουλειά των Μ. Pearson και Μ. Shanks μέσω του Brit Goth (βλ. Pearson M.and Shanks M., Theatre/Archaeology, Routledge, London 2001). Στην Ελλάδα έχει ήδη πραγματοποιηθεί μία παράσταση («Καλαυρεία») στο ιερό του Ποσειδώνα, στα πλαίσια της ανασκαφής του Σουηδικού Ινστιτούτου ενώ από τον Αύγουστο του 2010 ξεκίνησε αντίστοιχο πρόγραμμα στην ανασκαφή του Πανεπιστημίου Κρήτης στην Γαύδο.
Τα παραπάνω βρίσκονται στην παράδοξη γραμμή της παράδοσης των οργανωμένων θεαμάτων σε αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα, από τις δελφικές εορτές του 1927 ως τις τελετές αφής της ολυμπιακής φλόγας και τις γιορτές της δικτατορίας στο παναθηναϊκό στάδιο. Πως βιώνουμε σήμερα το ιστορικό παρελθόν. Ποια είναι η σχέση μας με τον αρχαιολογικό χώρο και πως αυτός εντάσσεται στο τοπίο, αστικό και μη; Ποια είναι τα όρια του λόγου που έχει επιλέξει η αρχαιολογία για την επικοινωνία των πληροφοριών στο κοινό;
Με βάση τα παραπάνω δουλεύουμε πάνω σε μία performance που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2011 στην ανασκαφή του Πανεπιστημίου του Southampton και της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας στην Κουτρουλού Μαγούλα (Νέο Μοναστήρι Φθιώτιδας). Κύριοι άξονες της δουλειάς μας είναι: η μελέτη της τροφής ως εμπειρία και το πώς αυτή αποκαλύπτεται μέσα από το αρχαιολογικό υλικό και η σύνδεση προφορικού λόγου και μουσικής, με τη χρήση της ιδιαίτερης μουσικής παράδοσης της περιοχής του Νέου Μοναστηρίου.
Στόχος αυτού του blog είναι να ανοίξουμε τη δουλειά μας σε όποιον ενδιαφερόμενο, και να μοιραστούμε το υλικό μας με την ελπίδα να γίνει αφορμή για μία συζήτηση η οποία τελικά θα τροφοδοτήσει την ίδια την παράσταση. Σας καλούμε λοιπόν να πάρετε αρχαιολογικά κείμενα και εικόνες στις οποίες συνήθως μας αποτρέπουν να παρέμβουμε και να τις αλλοιώσετε δημιουργικά παράγοντας νέες εικόνες, νέα κείμενα, νέες ιδέες.